• +381 64 325 75 09
  • office@zlatiborskikatuni.com

O Zlatiborskim katunima

O nama Zlatiborski Katuni

Katun, koliba, drvena kućaO nama Zlatiborski katuni
Katuni su autentične zlatiborske drvene kuće. Katuni su se vekovima, da bi odoleli oštrim vremenskim uslovima, gradili ručnim tesanjem brvana i greda, od najbolje drvene građe stolovaša, borova starih sto i više godina. Naši katuni, Jablanica, Semegnjevo i Jasenovo dobili su imena po selima iz okoline iz kojih su preneti, obnovljeni i sačuvani od sigurnog propadanja. Prilikom renoviranja, vodilo se računa da se zadrži autentičnost spoljašnjeg izgleda. Kuće krase krovovi na ,,četiri vode”, autentični ukrasi badže i kube. Badže su konstrukcije u koje su smešteni krovni prozori. Kube je, za zlatiborski kraj, specifičan ukras na krovu koji simboliše dobrodošlicu. Naši katuni odišu duhom tradicije, u koji je ugrađen konfor potreban savremenom čoveku. Katuni se nalaze na sunčanoj padini, okruženi su livadama, borovim i brezovim šumama. Pogled se prostire ka najvišem vrhu na Zlatiboru, zatim na ski centar Tornik i Ribničko jezero, do kojih se može doći i rekreativno pešice ili biciklom.

U blizini se nalazi nekoliko prirodnih izvora vode. Reka Crni Rzav protiče kroz imanje i svojim živopisnim tokom proseca stene i pravi virove i plićake u kojima živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Posebna atrakcija na imanju je Jurdov vir koji leti privlači veliki broj kupača. Ljubitelji pecanja mogu prošetati do Ribničkog jezera ili pecati u Rzavu. Pobornicima lova na raspolaganju je lovište i park prirode, Čavlovac koje se graniči sa imanjem. Zaljubljenicima u sport u neposrednoj blizini su ski centar Tornik, pešačke, planinarske i biciklističke staze… Vetar uvek ćarlija, a pored mirisa borova, kojima je kuća okružena, u vazduhu se, često može osetiti miris mora koji sobom nosi ,,Ruža vetrova“. Mir, tišina, čist vazduh i okruženje, nezaboravani pogledi sa tremova ili prozora omogućavaju beg od gradskog stresa, užurbanosti i zagađenja.

O NAMA ZLATIBORSKI KATUNI

Katuni su od centra Zlatibora udaljeni samo 4km, nedaleko od glavnog puta koji vodi ka ski centru Tornik, uz asfaltni put koji je prohodan i u najtežim zimskim uslovima, prikaz na karti. Parking za sve goste je obezbeđen.

ZLATIBORSKI KATUNI
DOMAĆNISTVO SPASENIĆ

Domaćinstvo Spasenić

Kuća za odmor, Domaćinstvo Spasenić, nalazi se na istom imanju, kategorizovana je i ocenjena najvećom ocenom od strane Turističke organizacije Zlatibora! Gostima su na raspolaganju dva apartmana i 4 sobe sa zajedničkim kupatilom. Kompletno opremljena kuhinja i sala za ručavanje pogodni su za veće društvo. Druženje i popodnevni odmor mogu se nastaviti na terasama ili u letnjikovcu uz besplatan pristup internetu i kablovskoj. Ljubazni domaćini uvek su na raspolaganju!

DOMAĆINSTVO SPASENIĆ