• +381 64 325 75 09
  • office@zlatiborskikatuni.com

O Zlatiborskim katunima

Katun, koliba, drvena kuća
Katuni su autentične zlatiborske drvene kuće. Katuni su se vekovima, da bi odoleli oštrim vremenskim uslovima, gradili ručnim tesanjem brvana i greda, od najbolje drvene građe stolovaša, borova starih sto i više godina. Naši katuni, Jablanica, Semegnjevo i Jasenovo dobili su imena po selima iz okoline iz kojih su preneti, obnovljeni i sačuvani od sigurnog propadanja. Prilikom renoviranja, vodilo se računa da se zadrži autentičnost spoljašnjeg izgleda. Kuće krase krovovi na ,,četiri vode”, autentični ukrasi badže i kube. Badže su konstrukcije u koje su smešteni krovni prozori. Kube je, za zlatiborski kraj, specifičan ukras na krovu koji simboliše dobrodošlicu. Naši katuni odišu duhom tradicije, u koji je ugrađen konfor potreban savremenom čoveku. Katuni se nalaze na sunčanoj padini, okruženi su livadama, borovim i brezovim šumama. Pogled se prostire ka najvišem vrhu na Zlatiboru, ski centru Tornik i Ribničkom jezeru, do kojih se može doći i rekreativno pešice ili biciklom.

U blizini se nalazi nekoliko prirodnih izvora vode. Reka Crni Rzav protiče kroz imanje i svojim živopisnim tokom proseca stene i pravi virove i plićake u kojima živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Posebna atrakcija na imanju je Jurdov vir koji leti privlači veliki broj kupača. Ljubitelji pecanja mogu prošetati do Ribničkog jezera ili pecati u Rzavu. Pobornicima lova na raspolaganju je lovište i park prirode, Čavlovac koje se graniči sa imanjem. Zaljubljenicima u sport u neposrednoj blizini su ski centar Tornik, pešačke, planinarske i biciklističke staze… Vetar uvek ćarlija, a pored mirisa borova, kojima je kuća okružena, u vazduhu se, često može osetiti miris mora koji sobom nosi ,,Ruža vetrova“. Mir, tišina, čist vazduh i okruženje, nezaboravani pogledi sa tremova ili prozora omogućavaju beg od gradskog stresa, užurbanosti i zagađenja.

 

Katuni su od centra Zlatibora udaljeni samo 4km, nedaleko od glavnog puta koji vodi ka ski centru Tornik, uz asfaltni put koji je prohodan i u najtežim zimskim uslovima, prikaz na karti. Parking za sve goste je obezbeđen.

ZLATIBORSKI KATUNI
DOMAĆNISTVO SPASENIĆ ZLATIBOR

Domaćinstvo Spasenić

Kuća za odmor, Domaćinstvo Spasenić, nalazi se na istom imanju, kategorizovana je i ocenjena najvećom ocenom od strane Turističke organizacije Zlatibora! Gostima su na raspolaganju dva apartmana i 4 sobe sa zajedničkim kupatilom. Kompletno opremljena kuhinja i sala za ručavanje pogodni su za veće društvo. Druženje i popodnevni odmor mogu se nastaviti na terasama ili u letnjikovcu uz besplatan pristup internetu i kablovskoj. Ljubazni domaćini uvek su na raspolaganju!

DOMAĆINSTVO SPASENIĆ