+381 646 512 096
office@zlatiborskikatuni.com

Prirodne odlike Zlatibora

Zlatibor je, pre svega, planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. To je oko hiljadu kvadratnih kilometara livada i visova, proplanaka i suvati, bezdana i useka, a ovde se susreću kontinentalna i mediteranska klima.

Zlatibor obeležava izuzetna, subalpska, mikro klima, temperaturne razlike su minimalne i ima veliki broj sunčanih dana u toku godine. Zime su prilično duge i hladne pa su negativne temerature u aprilu i oktobru sasvim normalna pojava. Ima oko 100 snežnih dana pogodnih za skijanje. Leta su topla sa svežim večerima i ograničena na period jun – septembar.

„Ruža vetrova“ se rascvetava, upravo nad Zlatiborom. Jedan od važnih klimatskih faktora su vetrovi koji utiču na isparavanje vegetacije i zemljišta. Sa medicinskog aspekta subalpska klima je povoljna za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja.

Na Zlatiboru postoje dva veštačka jezera. Veće jezero je u Ribnici, na reci Crni Rzav, bogato je raznim vrstama ribe: klen, krkuša, pastrmka, šaran, linjak i som. U samom centru turističkog naselja Zlatibor nalazi se manje jezero, napravljeno za turističke potrebe. Ribničko jezero nalazi se nadomak Kobilje Glave, a Crni Rzav protiče kroz selo i svojim živopisnim tokom proseca stene i pravi virove i plićake u kojima živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Posebna atrakcija u selu je Jurdov vir koji leti privlači veliki broj posetilaca.

Zlatiborska vegetacija je čuvena po svojoj raznovrsnosti i lekovitosti. Zlatibor je čuven po svojim borovima, po kojima je dobio i ime i po lekovitim biljkama koje služe za pripremanje čajeva. U proleće zlatiborske brežuljke ukrase narcisi ili zelenkade. Raznovrstan je i životinjski svet koji nastanjuje Zlatibor, ali ćemo ovde pomenuti najzanimljivije vrste koje privlace pažnju posetilaca a posebno lovaca, to su vuk, medved i srna.

Društvene i kulturno-istorijske odlike Zlatibora

Planinska lepotica u centralnom delu Srbije, bila je, još od sredine sedamnaestog veka, mesto privremenog boravka onih koji su, pre svega, tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oči odmaraju, a telo puni energijom. Ipak, prvi turizam se rodio tek kada je na Zlatibor došao kralj Srbije, Aleksandar Obrenović.

Stanovništvo Zlatiborskog kraja od pamtiveka bavi se uzgojem stoke, prvenstveno ovčarstvom sto je uslovljeno prirodnim odlikama regiona. Broj stanovnika je u stalnom porastu, treba napomenuti da je pored stalnih žitelja veliki broj turista i ljudi koji imaju vikendice i veliki deo svog vremena provode na ovoj planini, a ne vode se kao stalni žitelji.

Zlatibor kao veliki turistički centar posetiocima nudi i značajne kulturne manifestacije i zanimljiva mesta za obilazak. Neki od tradicionalno dobrih dešavanja na Zlatiboru su i polufinalno takmičenje trubača kao uvod za sabor trubača u Guči, doček Nove godine koji na Zlatibor privlači veliki broj gostiju, hajka na vukove i razna okupljanja lovaca i ribolovaca, razne smotre narodnih radinosti, kao i sajmovi poljoprivrednih proizvoda kao sto je pršutijada u Mačkatu.

Interesantna mesta koja svaki posetilac može obići i u njima uživati su i čuveni Drvengrad, Šarganska osmica, selo Tarabića, etno selo Sirogojno, gostiljski vodopadi, manastir Uvac.

DOBRODOŠLI!