• +381 64 325 75 09
  • office@zlatiborskikatuni.com
Ruža vetrova na Zlatiboru?

Ruža vetrova na Zlatiboru?

Ruža vetrova na Zlatiboru – iznad Zlatibora dolazi do mešanja različitih vazdušnih masa prvenstveno kontinentalnih iz Panonske nizije na severu i mediteranskih sa Jadranskog primorja na jugu. Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova letnji dani su izuzetno prijatni. Strujanje vazduha u ovom podneblju je dosta izraženo, ali se olujni, jaki i žestoki vetrovi retko javljaju. Vetrovi koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu ,,ružu vetrova“ blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Klima na Zlatiboru pripada umereno-kontinentalnom tipu, sa umereno hladnim zimama, sa obiljem padavina i prijatno toplim letima, bez tropskih vrućina. Najhladniji mesec je januar, najtopliji je avgust. Jesen je toplija od proleća. Sneg pada od oktobra do maja. Vlažnost vazduha u proseku iznosi do 60%. Smešten na nadmorskoj visini od oko 1000m, Zlatibor ima izuzetno veliki broj sunčanih dana.
Zahvaljujući svojoj specifičnoj klimi i karakterističnim vazdušnim strujanjima, Zlatibor je proglašen vazdušnom banjom Srbije. Klima ovog podneblja ubrzava lečenje brojnih plućnih i srčanih bolesti, a pogotovo bolesti štitaste žlezde. Zbog svog blagotvornog uticaja na psihičko i fizičko zdravlje, atraktivan je tokom cele godine. U banju Zlatibor dolazi se radi lečenja i oporavka nakon nekog oboljenja, posebno nakon preležanog korona virusa koji često ostavlja posledice pa ljudi osećaju zamor, otežano disanje, lošu cirkulaciju. Dolazi se i zbog jačanja imuniteta i poboljšanja krvne slike ili jednostavno zbog odmora.
Udahnite punim plućima ružu vetrova, ušuškani u udobnoj ljuljašci, uz kafu, čaj ili kuvano vino, sa dragom osobom, na nekom od tremova Zlatiborskih katuna!