Lekoviti boravak u Zlatiborskim katunima
Ruža vetrova
Iznad Zlatibora dolazi do mešanja različitih vazdušnih masa prvenstveno kontinentalnih iz Panonske nizije na severu i mediteranskih sa Jadranskog primorja na jugu. Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova letnji dani su izuzetno prijatni. Strujanje vazduha u ovom podneblju je dosta izraženo, ali se olujni, jaki i žestoki vetrovi retko javljaju. Vetrovi koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu ,,ružu vetrova“ blagotvorno deluju na ljudski organizam.
Klima na Zlatiboru pripada umereno-kontinentalnom tipu, sa umereno hladnim zimama, sa obiljem padavina i prijatno toplim letima, bez tropskih vrućina. Najhladniji mesec je januar, najtopliji je avgust. Jesen je toplija od proleća. Sneg pada od oktobra do maja. Vlažnost vazduha u proseku iznosi do 60%. Smešten na nadmorskoj visini od oko 1000m, Zlatibor ima izuzetno veliki broj sunčanih dana.
Zahvaljujući svojoj specifičnoj klimi i karakterističnim vazdušnim strujanjima, Zlatibor je proglašen vazdušnom banjom Srbije. Klima ovog podneblja ubrzava lečenje brojnih plućnih i srčanih bolesti, a pogotovo bolesti štitaste žlezde. Zbog svog blagotvornog uticaja na psihičko i fizičko zdravlje, atraktivan je tokom cele godine. U banju Zlatibor dolazi se radi lečenja i oporavka nakon nekog oboljenja, posebno nakon preležanog korona virusa koji često ostavlja posledice pa ljudi osećaju zamor, otežano disanje, lošu cirkulaciju. Dolazi se i zbog jačanja imuniteta i poboljšanja krvne slike ili jednostavno zbog odmora.
Udahnite punim plućima ružu vetrova, ušuškani u udobnoj ljuljašci, uz kafu, čaj ili kuvano vino, sa dragom osobom, na nekom od tremova Zlatiborskih katuna!

Zlatiborska travčica, livadski med, šljivovica, travarica…
Majčina dušica, jagorčevina, trava iva, lincura, kičica, kantarion, hajdučka trava su samo neke lekovite travčice koje možete ubrati na raskošnim livadama Zlatibora. Livadski med koji pčele skpljaju na mirisnim livadama, posebnog je ukusa i kvalteta. Šumske jagode, borovnice ili aronije možete ubrati u šumi, ali i u dvorištu Katuna. Čuvena rakija šljivovica iz zlatiborskog sela Šljivovice, u dobrom društvu, greje i dušu i telo. Branje pečuraka lisičarki, borovnica, pupavaca treba prepustiti dobrim poznavaocima, ali ih je moguće videti i prepoznati u okruženju.
Majčina dušica zaštitni je znak Katuna, sve odiše njom! Kao tepih prekriva dvorišta. Dok voda u čajniku provri, uberite najmirisniju majčinu dušcu, čaj zasladite livadskim medom. Katun će zamirisati, zavladaće mir u duši i telu!

Cvetanje bora, štitna žlezda
U narodu postoji verovanje da boravak napolju u vreme cvetanja bora povoljno utiče na rad štitne žlezde. Zlatibor je poznat po crnom i zlatnom boru, po kome je dobio ime. Period cvetanja četinara, uključujući bor, nastaje u vreme kada listopadna drveća još nisu otvorila svoje lišće posle zime kako ništa ne bi ometalo povoljan tok procesa oprašivanja četinara. Strelice cveća na boru pojavljuju se već u drugoj ili početkom treće dekade aprila – sredinom proleća. Počinju da cvetaju, najčešće posle 20. maja. Svakako neće biti cvetanja dok se vazduh ne zagreje do 20 stepeni. A ako je vreme hladno, onda se cvetanje može povući i do kraja juna. Uz dovoljno jak vetar u četinarskim šumama, vide se čitavi oblaci žute prašine, a posle kiše sve lokve su prekrivene žutim slojem polena. Neuki očevici ovakvih pojava ponekad misle da je šuma bila prekrivena nekom vrstom hemijskih sredstava. A ovo je samo polen sa četinara! Nadaleko čuven centar za bolesti štitne žlezde i metaboličke poremećaje Čigota, nalazi se na Zlatiboru.
Katuni u najbližoj okolini imaju park prirode, Čavlovac, koga u najvećoj meri čini nedirnuta borova šuma.U dvorištu se nalaze borovi koji cvetaju svake godine. Vetrić stalno ćarlija, raznosi polen, sve što je potrebno za inhalaciju polena je izaći ispred Katuna i duboko udahnuti!

Šetnja
Ono po čemu je Zlatibor poznat i u čemu većina gostiju najviše uživa su šetnje. Šetnja je jedna od retkih fizičkih aktivnosti koju može svako da izvede, a korist od šetnje može da oseti svako dete, rekreativac, isto kao vrhunski sportista. Mnogobrojne staze i puteljci preko livada i kroz šumarke pogodni su za šetnje različitog intenziteta. Nestvarni pejzaži u sva četiri doba, boje, mirisi, ukusi prirode koji leče dušu, nepresušan su izvor mira, radosti i zdravlja. Naša preporuka je da se slojevito obučete, u ranac ubacite flašu vode, neku voćku ili sendvič, izađete ispred Katuna i uputite se u bilo kom pravcu, pa kuda vas put odvede! Možete krenuti kroz park prirode Čavlovac u šetnju nedirnutom borovom šumom, nabrati šaku borovnica, divljih jagoda ili malina, odmoriti u ljubičastom tepihu od vresa ili na nekom oborenom deblu, piti vodu sa mnogobrojnih izvora, uz malo sreće ugledati jelene i srne… Ako se odlučite za šetnju pored reke, preporučujemo da krenete nizvodno, najpre se spustivši do Jurdovog vira, čija vas lepota može očarati i zadržati. Nestvarna, netaknuta priroda, bogat biljni i životinjski svet, fizički napor, odmoriće vam srce i dušu. Za one koji su manje skloni avanturama, osećaju se nesigurno za odlazak u divljinu, svakako se mogu uputiti glavnim putem do podnožja Tornika, a zatim se mogu žičarom popeti na vrh odakle se pruža pogled nadaleko i naširoko. Mogućnosti su nebrojene, na vama je da se upustite u avanturu u skladu sa vašim mogućnostima i željama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *